Tüplü Ahududu Fidanı 1 Yaşlı

15,00 TL

Ahududu ya da frambuaz, gülgiller familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türü. Adı, ceylan anlamına gelen ahu ile dut kelimelerinden tamlamadır; harfiyen «ceylan dutu» anlamındadır.

Bu Ürün için Kargo ücreti alıcıya aittir. 

Yetiştirilmesi

Yetiştirilmesi oldukça kolay olup bahçenin veya tarlanın yarı gölgelik ve nemli olan bir

yöresine dikilen bir fidesi kısa zamanda gelişir ve olgunlaşır. Vatanı Türkiye olan bitki

Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak zaten yetişmektedir.

 

Hasatzamanı

Çiçek açmaya başladığı andan itibaren yaprakları toplanır, havalı ve gölgelik bir yerde

kurutularak kaldırılır. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama

işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise

asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5

günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik

yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur

kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması

kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukça azaltır.

 

Kullanildigi yerler: Kullanilan kismi, meyve, çiçek ve yapraklaridir. Meyveler tamamen

olgunlastiklari zaman toplanir. Yapraklarinda tanen, meyvelerinde ise organik asitler (malik

asit, sitrik asit vs.) seker, pektin, uçucu ve sabit yaglar bulunmaktadir. Yapraklari bogaz

hastaliklarinda gargara için kullanilir. Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastaliklarinda

faydalanilir. Taze olarak, seker ve böbrek hastaliklarinda perhiz yiyecegi olarak istifade edilir.

Halk arasinda ishal ve atesli hastaliklara karsi tavsiye edilir.

Ahududu bitkisinin genelde meyvesinden yararlanılmaktadır. Fakat yapraklarıda sıhhi etkilere

sahiptir. Ahududu bitkisinin ve meyvesinin sıhhi etkileri şöyle sayılabilir:

 

•İştah açar (ahududu yaprağı)

•Kuvvet verir (ahududu yaprağı)

•idrar sökücüdür (ahududu yaprağı)

•ishal gidericidir (ahududu yaprağı)

•Ağız ve boğaz hastalıkları için gargara yapılabilir (ahududu yaprağı ve çiçeği)

•Göz iltihaplarında göz yıkanarak pansuman edilebilir (ahududu yaprağı ve çiçeği)

 

Halk arasında; ağız içi, yutak, dişetleri ve bademcik iltihapları ve yaralarına karşı Ahududu

çayı içilir veya gargarası yapılır. İshale karşı kanı temizleyici olarak kullanılır. Eskiden

doğum öncesi sancıları azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak, doğumdan sonra ise kanamayı

kesmek için içirilirdi.

 

Birleşimi:

Yapraklarının birleşimindeki maddeler;

a) Tanin türevleri %10 oranında olup en önemlileri; Gallikasit ve Ellagasittir.

b) Organik asitlerden; Sitrik asit (Limon asidi) ve malik asit (elma asidi)

c) Ayrıca C-vitamini, şeker, pektin, eterik yağ ve Flavonitler içerir.

Meyvesinin birleşimindeki maddeler;

a) Minerallerden; Potasyum, magnezyum, demir ve fosfor

b) Vitaminlerden; E, B6, B2 ve C-vitamini, B3 vitamini (Niacin), Provitamin-A (B-karoten)

c) Aromalı maddeler; 4-(-Hidroxyphenyl)-2-butanon, α-Ionen ve B-Ionen

d) Ayrıca sabit yağlar, karbonhidratlar, proteinler, Antocyanillerden; Cynadinglikozit ve

pelargonidinglikozit içerir.

Ahududu marmelatı

Ahududu şurubu
Ahududu Yetiştiriciliği ;
Ahududu fidanları, bol güneş alan, sulanabilen, organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş, kumlu tınlı topraklarda en iyi şekilde gelişirler. Ağır ıslak topraklarda kök boğazı çürüklüğüne yakalanma olasılıkları yüksektir. Fidanların dikimleri bahar aylarında yapılmalıdır.
Dikimden önce  toprağa 10-10-10 bahçe gübresi yayılmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Dikim mesafesi sıra aralığı 1,80m ve sıra üzeri 0,60m olacak şekilde yapılmalıdır. Ahududu fidanları dikimden sonra mutlaka bolca su ile sulanmalıdır.
Budaması yılda 2 kez yapılır. Birincisi erken ilkbaharda, ikincisi ise meyve hasadından hemen sonra ölü ve kuru dalları kesmek şeklinde yapılır.
 
Ahududu kullanıldığı alanlar ;
Ahududu taze olarak sofralık tüketimi yanında, dondurulmuş gıda sanayinde, Ahududu Reçeli yapımında, püre, meyve suyu ve pasta yapımında da kullanılır.
Ahududu Faydaları ;
Ahududu birçok hastalıklara karşı koruyucu olan antosiyanin pigmentleri gibi önemli miktarda polifenol antioksidan içerir.
1 su bardağı Ahududu günlük 50 manganez, 60 lif ve 30 C vitamini ihtiyacınızı karşılamaktadır.
Ayrıca B vitaminleri, folik asit, mağnezyum, bakır ve demir içeriği bakımından da zengindir.
Quercetin, gallik asit, antosiyaninler, cyanidins pelargonidins, kateşinler, kaempferol ve salisilik asit, yoğun içeriği nedeniyle özellikle antioksidan gücü ile  rütbesi en yüksek meyvelerden biridir.  
Kansere karşı antioksidan ve antiproliferatif kemopreventif etkilerinden dolayı çeşitli gıdaların içerisine dahil edilmektedir.