Saksılı Nektarin Ağacı 5-6 Yaşlı

150,00 TL180,00 TL

 Halk arasında tüysüz şeftali olarak adlandırılan nektarin, şeftaliye akraba bir türdür. Bu akraba türün kullanım alanlarını ise daha çok meyve suyu, pasta, marmelat yapımı oluştursa da sofralık olarak da kullanılmaktadır. Özellikle sulu ve aromalı olması meyvenin satışını ve ekonomik önemini arttırmaktadır. Ayrıca tadına doyum olmayan şeftaliyi tüketmek isteyen ancak tüyleri nedeniyle tüketemeyen insanlar için de hoş bir alternatif sunmaktadır nektarin. Yine şeftaliden farklı olarak 1 ay kadar uzun bir depolama ömrü olması satan kişilerin de yüzünü güldürmektedir.

Teslimat Bilgisi
Fidanlar Aras veya Yurtiçi Kargo aracılığı İL Ve İLÇE lere  gönderilmektedir. Köylere kargo gelmemektedir. Bu durumda telefon ihbarlı olarak en yakın ilçeye sevkiyat yapılmaktadır.
*Kargo bedeli üreticiye aittir.
 
 NEKTARİN YETİŞTİRİCİLİĞİ BAKIM ve UYGULAMALARI

DİKİM:
 
40-50 cm genişliğinde 60 cm derinliğinde çukur açınız.Dikim çukuruna sanılanın aksine gübre uygulamayınız.Bitkiyi saksıdan toprağı dağılmayacak şekilde çıkarınız.Aşı noktası toprağın  15 cm üzerinde kalacak şekilde çukura  ağacınızı yerleştirin.Çukur  açarken çıkan alt toprağı dikim sırasında üst tarafta üst toprağı da alta gelecek şekli ile  çukurunuzu doldurun.Dikimizi tamamladıktan sonra mutlaka her ağaca 15-20 lt can suyu verilir.

SULAMA:
 
Sulama  uygulamalarında toprak nemi el ile kontrol edilerek gerektiği kadar  miktarda suyun bitkilere verilmesi en uygun olanıdır.Bitkinin dikili olduğu gövde çevresinden yaklaşık 10 cm derinlikten alınan toprak el ile sıkıldığında bir bütün halinde köfte gibi kalıyorsa toprağın genel olarak neminin yeterli olduğu söylenebilir.Genellikle anaç özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte Mayıs-Eylül  ayları arasında Kiraz ağaçlarını haftada 2 kez sulamak yeterli olacaktır.

GÜBRELEME:
 
Gübreleme normal koşullarda toprak analiz sonucuna,ağacın yaşına,anaç tipine göre değişiklik gösterebilir.Burada verilen gübreleme tavsiyesi standart koşullar  için önerilmiş olup en doğrusu öncelikle toprak analizi yapılması ve diğer belirtilen konuların öncelikle değerlendirilmesi neticesinde uygulamanın belirlenmesidir..Genel uygulama olarak bitki başına aşağıdaki değerler uygulanabilir.
Amonyum Sülfat:Mayıs ayında 2 kez bitki başına 20 gr
Potasyum Nitrat:Haziran ayında 2 kez bitki başına 20 gr
Fosforik Asit:Mayıs-Ağustos ayları arasında 6 kez bitki başına 5 cc
Demir Sülfat: Mayıs-Ağustos ayları arasında 6 kez bitki başına 10 gr

İLAÇLAMA:

Ağacın %5-10 çiçeklenme döneminde çiçek monilyası ve tripse  karşı
 1 ilaçalama CYPRODINIL+ FLUDIOXONIL WG37,5 +%25+SPINOSAD
Ağacın tam çiçeklenme döneminde çiçek monilyasına karşı
2. İlaçlama THIOPHANATE-METHYL WP%70+SPINOSAD
Yaprak kıvırcıklığı: BITERTANOL EC 300 g/lt veya ZIRAM WP %80
İç Kurdu: LAMBDA-CYHALOTHRIN EC-SC 50 g/l
Yaprak Bitleri: THIACLOPRID OD 240 g/l

SEYRELTME:

Şeftali ağaçlarında meyve seyreltmesi daha çok elle yapılır. Elle seyreltmeden başarılı sonuç alınabilmesi için, seyreltme zamanının iyi
saptanması gerekir. Erkenci çeşitlerde çekirdek sertleşmeye başladığı zaman; orta ve geç çeşitlerde ise Haziran Meyve Dökümünden sonra yapılmalıdır. Seyreltme her 15–20 cm de bir meyve ve her meyveye 40 - 60 yaprak düşecek şekilde yapılmalıdır.


BUDAMA:

Yaz budamasından amaç meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, büyümeyi düzenlemek, kış budamasında yapılacak işlemleri azaltmak ve hasat işleri ile kültürel etkinlikleri iyileştirmek ve kolaylaştırmaktır. Genellikle ağaçlar üzerinde şekli bozan, büyümeleri istenmeyen gelişmeleri ana ve yardımcı dalların zararına olan dallar kesilerek çıkartılabilir yada eğilip bükülebilir. Bazı dallar da açıları genişletilerek gelişmeden alı konabilir. Yaz budaması için en uygun zaman Haziran ortasıdır. Şeftali ağaçlarında kış budamasını zamanı çok önemlidir. Çünkü kış soğuklarından önce yapılacak budamalar, kesim noktalarından zamk oluşumunu artırır; buda kabuk yarılmalarına, ağaçların zayıflamalarına neden olur. Kış budaması şekil ve verim budaması ikiye ayrılır. Nektarin ve Şeftali ağaçlarında genellikle goble sistemi  uygulanır. Verilecek şekil, bölgenin iklim koşullarına göre seçilmelidir.Ülkemizde şeftali ve nektarin için genel olarak goble şekli kullanılmaktadır. Goble şekline bir lider yoktur. 3 ile 5 arasında yan dal vardır. Bu dalların ağaç üzerinde dağılımları önemlidir. Farklı yönlerde seçilmiş olmalıdır. Gövde ile olan açıları da yaklaşık 45 derece olmalıdır. Bitkimiz bir çanak formunda gelişmelidir. Şekil budaması tamamlanmış, tam verime yatmış ve maksimum taç yüksekliğini almış ağaçlarda mahsul budaması uygulanır. Şeftalilerde meyveler, bir yıl önce yaz aylarında teşekkül eden tek yıllık dallarda oluşur.  Önceki yıl fazla meyve yapmış yorgun dallar ya tamamen ağaçtan çıkarılır ya da geri dönme budamaları ile senelik sürgünlerin çıkmaları sağlanır. Ana dallar üzerinde güneşlenmeyi engelleyen obur dallar çıkarılır. Meyveler genel olarak ana dalların uç kısımlarında bulunan iyi meyve dallarından elde edilmelidir. Ağacın gelişme durumu iyi ve yeterli sayıda iyi meyve dalı yok ise diğer meyve dalları da bırakılabilir. Bırakılan meyve dalları da gelişme kuvvetleri ve seyreltme yapılıp yapılmayacağı göz önüne alınarak dışarıya bakan bir göz üzerinden kısaltılır.