Açık Köklü Eşme Ayva Fidanı 1 Yaşlı

17,00 TL

KARGO ÜCRETİ ALICIYA AİTTİR.

Anayurdu çevremizdeki bazı ülkeler ile Anadolumuz olduğu düşünülen ayvalar seyrek dallı ağaç formunda gelişir. 5-6 metreye kadar boylanabilirler. Kısa saplı yeşil renkli yaprakları yuvarlak yada elips biçimindedir. İlkbahar mevsiminin ortasında açan çiçekleri yabani gülünkine benzer ve açık pembe kimi zamanda beyaz renkli olur. Bu çiçeklerin sonbahar mevsiminde olgunlaşan leziz meyveleri biraz buruk tatlı ve hoş kokuludur. Ayvanın yapraklarının çiçeklerinin ve Ayva çekirdeklerinin de sağlığa yararlı etkileri vardır.

Bu Ürün için Kargo ücreti alıcıya aittir. 

Toprak istekleri:

Ayva ağacı en iyi şekilde organik madde içeriği zengin süzek , kumlu-killi, orta derecede nemli, sıcak yada ılık topraklarda gelişme gösterir. Bitkinin toprağının nötr yada hafif asit nitelikleri taşıması aşırı kireçli olmaması gerekir.  

Su istekleri:

Ayva Fidanının gelişmesi, meyve verip bu meyvelerin irileşmesi için bitkinin 8-10 günde bir bolca sulanması gerekir. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız yaz döneminde hergün sulamanız gerekir.

Ayva Ağacının Gübrelenmesi:

Ayva ağaçlarının her türden gübre ile bolca gübrelenmesi meyve verimini arttırır.

Ayva Ağacının Sıcaklık İsteği:

Ayva ağaçları denize yada sulak yerlere yakın ılıman yöreleri sever. Anacak ülkmeizin çok soğuk olmayan yörelerindeki vadilerin güneye bakan yamaçlarında rahatlıkla yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar geç çiçek açtığından genelde ilkbahar zarar görmez. Ancak ayvaların aşırı rüzgar alan yerlerde yetiştirilmemesi gerekir.

Ayva Besin Değeri

100 gram Ayvadaki besin değeri aşağıdaki gibidir.

AYVA  YETİŞTİRİCİLİĞİ BAKIM ve UYGULAMALARI

DİKİM:40-50 cm genişliğinde 60 cm derinliğinde çukur açınız.Dikim çukuruna sanılanın aksine gübre uygulamayınız.Bitkiyi saksıdan toprağı dağılmayacak şekilde çıkarınız.Aşı noktası toprağın  15 cm üzerinde kalacak şekilde çukura  ağacınızı yerleştirin.Çukur  açarken çıkan alt toprağı dikim sırasında üst tarafta üst toprağı da alta gelecek şekli ile  çukurunuzu doldurun.Dikimizi tamamladıktan sonra mutlaka her ağaca 15-20 lt can suyu verilir.
SULAMA:Sulama  uygulamalarında toprak nemi el ile kontrol edilerek gerektiği kadar  miktarda suyun bitkilere verilmesi en uygun olanıdır.Bitkinin dikili olduğu gövde çevresinden yaklaşık 10 cm derinlikten alınan toprak el ile sıkıldığında bir bütün halinde köfte gibi kalıyorsa toprağın genel olarak neminin yeterli olduğu söylenebilir.Genellikle anaç özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte Mayıs-Eylül  ayları arasında Kiraz ağaçlarını haftada 2 kez sulamak yeterli olacaktır.

GÜBRELEME:

Gübreleme normal koşullarda toprak analiz sonucuna,ağacın yaşına,anaç tipine göre değişiklik gösterebilir.Burada verilen gübreleme tavsiyesi standart koşullar  için önerilmiş olup en doğrusu öncelikle toprak analizi yapılması ve diğer belirtilen konuların öncelikle değerlendirilmesi neticesinde uygulamanın belirlenmesidir..Genel uygulama olarak bitki başına aşağıdaki değerler uygulanabilir.
Amonyum Sülfat:Mayıs ayında 2 kez bitki başına 20 gr
Potasyum Nitrat:Haziran ayında 2 kez bitki başına 20 gr
Fosforik Asit:Mayıs-Ağustos ayları arasında 6 kez bitki başına 5 cc
Demir Sülfat: Mayıs-Ağustos ayları arasında 6 kez bitki başına 10 gr
İLAÇLAMA:

Sonbahar yaprakların ¾ ü döküldüğünde: %1,5 luk Bordo bulamacı
Erken ilkbahar döneminde gözler uyanmadan %1 lik Bordo bulamacı
Ağacın %5-10 çiçeklenme döneminde çiçek monilyası ve tripse  karşı
 1 ilaçalama DODINE
Ağacın tam çiçeklenme döneminde çiçek monilyasına karşı
2. İlaçlama THIOPHANATE-METHYL
İç Kurdu: Cypermethrin 200 gr

SEYRELTME:

Meyve ağaçları içersinde kaliteli ürün elde etmek için seyreltme işleminin gerekli olduğu türlerden birisi de ayvadır. Meyve tutumunun fazla olduğu yıllarda Haziran (küçük meyve) dökümü gerçekleştikten sonra meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Meyve seyreltmesi, elle veya bazı kimyasal maddelerle yapılabilir. Fakat en sağlıklı ve düzenli olanı elle yapılan seyreltmedir. Meyve seyreltme işlemi, mutlaka yapılabildiği en erken dönemde yapılmalı, fazla geç bırakılmamalıdır. Seyreltme esnasında daha çok zararlanmış veya gelişmesi diğerlerine göre geç kalmış olan meyvelerin kopartılmalarına özen gösterilmelidir

 BUDAMA:

Budamada daha çok ayvanın doğal büyüme şekline yakın olan Goble budama sistemi uygulanır.Gövde ilk yıl tepesi 80 cm den kesilerek 60-80 cm aralığında taçlandırılır.Daha sonraki yıllarda dışa doğru açılım yapacak şekilde budamaya devam edilir.Ayvada çok fazla uç alma işlemi yapılmaz.Çünkü meyveler genellikle uç sürgünlerinde oluşur ve çok uç alınırsa meyve oranı azalır.

• Karbonhidratlar - 15,3 gr
• Şeker - 12.53 gr
• Diyet lifi - 1.9 gr
• Yağ - 0.10 gr
• Protein - 0,4 gr
• Su - 83,8 gr
• A vitamini - 40 mikrogram
• Niasin B3 Vitamini - 0,2 mg
• B6 Vitamini - 0.04 mg
• Folik asit B9 vitamini - 8 mikrogram
• Vitamin C - 15.0 mg
• Kalsiyum - 8 mg
• Demir - 0.7 mg
• Magnezyum - 8 mg
• Fosfor - 17 mg
• Potasyum - 197 mg
• Sodyum - 4 mg
• Enerji - 60 kcal 240 kJ

Ayvanın Sağlık ve Beslenmedeki  Faydaları
• Diyet lif açısından zengin olan ayva fazla kilo açısından formumuzu  korumak için faydalıdır.
• Ayvadaki  antioksidan özellikleri, serbest radikallere karşı vücudu korur ve kanser riskini azaltır..
• Araştırmalar ayvanın çeşitli anti-viral özellikleri bakımından zengin olabileceğini ortaya koymuştur.
 •Mide ülseri çeken insanlar için yararlı olduğu tespit edilmiştir.
• Ayva suyunun tonik, antiseptik, analeptic büzücü ve idrar söktürücü özellikleri olduğu bilinmektedir.
 • Düzenli tüketimi sindirime yardımcı olur, aynı zamanda daha düşük kolesterole yardımcı olur.
• Ayvadaki potasyum  vücuttaki yüksek kan basıncını kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
• Ayva içinde C vitamini bu kişilerde kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
• Düzenli olarak tüketilmesi durumunda, ayva tüberküloz, karaciğer yetmezliği, ishal ve dizanteriye tutulmuş olanlar için faydalıdır..
• Karaciğer hastalıkları ve göz hastalıkları olanlar için kesinlikle düzenli ayva tüketimi yarar sağlayacaktır.
• Ayva suyu anemi, kalp-damar hastalıkları, solunum hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları ve hatta astımı olanlara iyi gelir.