Saksılı Beyaz Dut Ağacı 3-4 Yaşlı

50,00 TL

Nisan mayıs aylarında çiçekler açan, meyvelerini yaz başında veren bir ağaçtır. Meyvesi tüketilen ve birçok türü olan dut ağacının en çok kullanılan türleri beyaz dut (Morus alba).

Bu Ürün için Kargo ücreti alıcıya aittir.

TOPRAK:Dutlar suyu iyi akıntılı ama nemli toprakları severler.

SU:Toprağı sürekli nemli kalacak şekilde sulanırsa meyve verimi 50 oranında arttırılabilir.

IŞIK:Bol güneşli ortamları severler.

SICAKLIK:Ilıman iklim bölgelerinin bitkisi olan dutlar ülkemizin pek çok yöresinde rahatlıkla yetiştirilebilir.

GÜBRE:Dengeli oranlarda nitrat,potasyum ve fosfat içeren yapay gübreler üçe bölünüp yılda üç defa dutlara verilirse,gene meyve verim oranı yükseltilebilir.

BUDAMA:Dutlar gelişirken şekil ve ürün budamaları uygulanmalıdır.


Dut Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri

Dut faydaları arasında taze yapraklar kanamaları durdurmak maksadı ile buruna ve derideki yaralara tampon yapılması sayılır. Kara olan meyvesinin şurubu gargara olarak ağız, diş eti ve boğaz hastalıklarına iyi geldiği gibi bebeklerin yakalandığı pamukçuk hastalığına da iyi gelir. Ağacın yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılabildiği gibi ağacın kabukları ve gövdesi de kurt düşürücü olarak ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.

Dut Faydaları Nelerdir?

Meyveleri birçok hastalığa iyi geldiği gibi romatizmal ağrılara, böbreklerdeki ağrılara, kansızlık, stres, yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi gelir. Uykusuzluğa iyi gelmesi de dut faydaları arasındadır. Ayrıca bu şifalı meyve pekmez olarak yendiğinde ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına iyi geldiği gibi bronşit, astım gibi akciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir. Dut faydaları arasında zeka geliştirici özelliği olması ve  çocuklara yedirilmesi tavsiye edildiği de söylenebilir.

Sulama, gübreleme gibi diğer tarımsal uygulamaların etkinliğini artıran ve günümüz iklim koşullarında zorunlu olan bir uygulamadır. Yapılan sulama uygulaması kadar bir sulamada verilmesi gerekli olan su miktarı ve sulama zamanının iyi belirlenmemesi durumunda sulamadan beklenen faydanın elde edilmesi mümkün değildir. Meyve yetiştiriciliğinde kontrollü su uygulanması meyve verim ve kalitesine büyük ölçüde etki eder. Sulama yapılırken suyun ağacın kök boğazında birikmemesine özen gösterilmelidir. Bu şekildeki su birikimleri mantari ve çürükçül etmenlerin faaliyetlerini hızlandırır ve bitkiler hasta olabilir.

Bodur-Yarıbodur meyve yetiştiriciliğinde değinilen yöntemlerden her ikisi de kullanılabilir. Ancak yöntem seçiminde bitkinin sıra üzerindeki aralığı, su kaynağının debisi, içindeki çözünmüş ya da askıdaki maddelerin miktarı ve toprağın bünyesi(hafif toprak,ağır toprak) etkilidir. Unutulmaması gereken en önemli koşul ağacın gölgelediği alanın yani kök bölgesinin tamamına yakının ıslatılmasıdır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre özellikle çiçek döneminde sulama yapılmaması ve meyve bağlamanın ardından bitkide hiç su stresi yaratılmaması önerilmektedir. Meyve bağlamanın ardından oluşacak su stresi sonucunda meyve kalitesi büyük ölçüde azalır. Ancak meyvede istenen tat ve aromanın korunması amacıyla hasada yakın zamanda sulamalara hava koşulları ve toprağın yapısına bağlı olarak ara verilebilir.

FİDAN DİKİMİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR.

  1. Çıplak köklü alınan fidanların kök bölgesi dikimden önce 10 saat su içerisinde bekletilmesi tavsiye edilir.

  2. Fidanlar hemen dikilemeyecekse kökler hava almayacak şekilde kum havuzu içerisinde nemli ortamda dikim zamanına kadar bekletilebilir.

  3.  
  4. Dikim esnasında kökler hava almasın diye toprak çok sıkıştırılır bu yanlıştır. 80 kg ortalama ağırlığa sahip birisi hafifçe kök bölgesini ayakla sıkıştırmalı, ardından 10 litre can suyu vermelidir.

  5. Fidanlarda aşı bölgesi toprak altında kalmayacak şekilde dikim yapılmalıdır.

  6. Aşağıdaki gübre uygulamaları yeni dikilen fidanlarda birinci yıl ve ikinci yıl uygulanacaktır.

  7. Aşağıda yazılı gübre miktarları mayıs- haziran – ağustos ayları içerisinde birer  defa uygulanacaktır.

  8. Uygulama fidanın kök boğazının 50 cm çapına yapılacaktır.

  9. Gübre uygulamasından sonra fidanların kök çevreleri çapa ile çapalanacak toprak karıştırılacaktır.

  10. Her uygulama sonrasında mutlaka iki vefa 3 gün arayla  sadece sulama yapılacaktır.

  11. Bu uygulama toprağa dikilen fidanlarda yapılacaktır.

  12. Toprak yapısına göre değişmekle beraber fidanlarda sulama, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında haftada en az iki defa 10 lt olarak yapılmalıdır. (Bu durum toprak yapısına göre değişiklik gösterebilir)

  13. Saksı içerisindeki fidanlara uygulanmayacaktır.

  14. Cim alan içerisine dikilen fidanlarda çim bitkisinin su ihtiyacı fidanın su ihtiyacından çok fazladır ve fidana zarar verebilir. Bu nedenle fidanın 80 cm çapında çim ekili olmamalıdır

  15. Toprak daima otsuz olmalıdır. Fidan çevresi çapalanarak havalandırılmalıdır.

  • Çıplak köklü toprağa dikilen fidanlara uygulanacak gübre miktarları; (saksı içerisindeki fidanlara uygulamayınız)

  • Amonyum sülfat: 10g

  • Potasyum Nitrat:15 g

  • Fosforik Asit: 5 cc

  • Demir Sülfat: 10 g

  • Çinko Sülfat: 10 g

  • Humik Asit (10 gr). Topraktan Uygulama Yapılacaktır.